Ostalo

Svjetski dan bubrega

Objavljeno 08.03.2023.

KBC Rijeka

Svjetski dan bubrega globalna je kampanja osmišljena kao zajednička inicijativa Međunarodnog nefrološkog društva (ISN) i Međunarodne federacije zaklada za bubrege (IFKF), a obilježava se od 2006. godine, drugog četvrtka u ožujku.
Svjetski dan bubrega
 

Svrha je kampanje osvijestiti važnost bubrega u očuvanju zdravlja, smanjiti učestalost kronične bubrežne bolesti i njezin štetan učinak na pojedinca, njegovu obitelj i društvo.

Ove će se godine Svjetski dan bubrega (9. ožujka) obilježiti brojnim aktivnostima koje provodi Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.

U kampanji sudjeluju i Hrvatska udruga nefroloških medicinskih sestara i tehničara, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega je Zdravlje bubrega za sve - spremnost na neočekivano, podrška ranjivima.

Na sam Dan bubrega, 9. ožujka, u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te mnogim drugim gradovima, u suradnji s udrugama bolesnika, održat će se javnozdravstvene akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi uz podjelu edukativnih materijala o kroničnoj bubrežnoj bolesti.

Istoga dana u 17 sati organiziran je i online simpozij za bubrežne bolesnike na temu kućne dijalize.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.