Ostalo

Najava Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, 11. travnja

Objavljeno 17.03.2023.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Procjenjuje se da u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 milijuna ljudi.
Najava Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, 11. travnja
 

Učestalost obolijevanja je češća nakon 60. godine života.

Ovaj će se veliki javnozdravstveni problem povećavati zbog starenja populacije i produženja životnog vijeka stoga je iznimno važno raditi na podizanju svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema.

Udruga "Parkinson i mi" osnovana je 2010. godine s ciljem unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima.

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, u suorganizaciji udruge "Parkinson i mi" i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom obilježit će se Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11. travnja 2023. godine, od 11.00 do 13.00 sati na Trgu Petra Preradovića.

Na štandu će se građanima dijeliti informativne brošure, propagandni materijal i crveni tulipani koji su simbol borbe protiv Parkinsonove bolesti.

Istovremeno će plesni studio Fredi zaplesati tango, a Hrvatski stolnoteniski savez pozvat će građane na igranje stolnog tenisa, koji pomaže u aktivnom nošenju s bolesti.

Također, akciji će se pridružiti Akademija likovnih umjetnosti s art radionicom za nošenje s Parkinsonovom bolesti.

S početkom u 13.00 sati održat će se i predavanja o Parkinsonovoj bolesti u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.