Ostalo

Novi zakoni o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju

Objavljeno 18.03.2023.

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor je usvojio zakone koji su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.
Novi zakoni o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju
 

Izmjenama zakona povećava se maksimalni iznos participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna, te proširuje djelatnosti domova zdravlja.

Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, koji će moći imati i svoje podružnice ako se radi o otocima.

Domovi zdravlja trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge.

Reforma zdravstva usmjerava se na prevenciju i rano otkrivanje bolesti te se, među ostalim, uvodi pravilnik koji će definirati medicinski prihvatljivo vrijeme za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite.

Osnivačka prava općih bolnica prenose se s jedinica lokalne samouprave na državu, uvodi se objedinjena javna nabava te nova kategorizacija bolnica, a formiraju se i centri izvrsnosti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva.

Kako bi se osigurala uključenost jedinica lokalne samouprave u rad općih bolnica predviđeno je da one daju mišljenje u postupku imenovanja i razrješenja ravnatelja opće bolnice na svom području.

Mijenja se i model ugovaranja s bolnicama gdje bi težište trebalo biti na kvaliteti rada i rezultatima, a ne na kvantiteti i limitima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.