Ostalo

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka

Objavljeno 24.03.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze se održava 24. ožujka radi otkrića Roberta Kocha koji je 1882. otkrio bakteriju Mycobacterium tuberculosis kao uzročnika tuberkuloze.
Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka
 

U Hrvatskoj godišnje od tuberkuloze oboli u prosjeku 150 osoba, a procjenjuje se kako od te bolesti u svijetu umire 1,6 milijuna ljudi godišnje.

Tuberkuloza u Hrvatskoj najviše pogađa kronične bolesnike s nezaraznim bolestima zbog kojih su na imunosupresivnoj terapiji ili bolesnike s transplantiranim organima.

Opći simptomi bolesti su kašalj, iskašljavanje, visoka temperatura, znojenje i gubitak na tjelesnoj masi.

Ako oboljeli od tuberkuloze nisu kronični bolesnici mogu se potpuno izliječiti u roku od šest mjeseci.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.