Ostalo

Akcijski plan za borbu protiv raka

Objavljeno 24.03.2023.

Ministarstvo zdravstva

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da se realiziranim Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2025., vrijednim 8,5 milijardi eura, ostvaruju mnogostruka poboljšanja u području zdravlja i kvalitete života hrvatskih građana.
Akcijski plan za borbu protiv raka
 

Ispunjavamo preduvjete za produljenje života sa 78,5 na 79,2 godine, smanjenje udio pušača s 22,1 na 20%, potrošnju alkohola per capita s 8,7 na 8,4 litre, povećanje broja osmaša cijepljenih protiv HPV-a te uspostavljamo niz mehanizama koji će dodatno unaprijediti rano otkrivanje i ishode liječenja onkoloških bolesti, istaknuo je ministar Beroš.

Sredstva za provedbu Akcijskog plana osigurana su kroz Državni proračun i fondove EU te za trogodišnju provedbu iznose 8,5 milijardi eura.

Strateški cilj dokumenta usmjeren je na poboljšanje zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenju pojavnosti i smrtnosti te produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja, što je na tragu najavljenih preventivnih aktivnosti u sklopu reformskih mjera.

"Akcijskim planom definirane su mjere i pokazatelji rezultata koje se žele postići u primarnoj i sekundarnoj prevenciji, dijagnostici, liječenju, posebnim područjima onkologije, palijativne skrbi, edukacije, istraživanja, ekonomike i praćenja nacionalne onkološke mreže", izjavio je Beroš.

Dodao je kako će se uspostavom Nacionalne onkološke mreže uključiti sve regionalne i lokalne onkološke ustanove koje skrbe za onkološke pacijente te multidisciplinarni timovi koji će davati mišljenje i na telemedicinsko predstavljanje slučajeva drugim ustanovama, a sve navedeno će se povezati s Registrom za rak.

Prioritetna područja Akcijskog plana usmjerena su smanjenju pojavnosti raka promicanjem zdravih životnih navika, učinkovitiju provedbu nacionalnih preventivnih programa, uspostavu sustava optimalnog praćenja i kontrole podataka o onkološkim pacijentima, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka i produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.