Ostalo

Dodatne doze cjepiva protiv pneumokoka

Objavljeno 27.03.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je nabavio dodatnih 15000 doza cjepiva protiv pneumokoka te pozvao građane s povećanim rizikom da se cijepe.
Dodatne doze cjepiva protiv pneumokoka
 

Gotovo 6000 dodatnih doza je već distribuirano sukladno zahtjevima županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Pneumokokna infekcija uzrokuje tešku upalu pluća, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, utrošen je rekordan broj cjepiva protiv pneumokokne bolesti za odrasle osobe.

Od rujna je protiv pneumokokne bolesti cijepljeno više od 63000 osoba.

Protiv pneumokokne bolesti može se cijepiti tijekom cijele godine, a upravo počinje idealno je razdoblje za cijepljenje protiv pneumokoka.

Cjepivo se preporučuje osobama koje su pod povećanim rizikom kao što su osobe koje imaju neku kroničnu nezaraznu bolest - osobe sa šećernom bolešću, kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, kroničnom srčanom bolesti, te ostale imunokompromitirane osobe.

Za cijepljenje je potrebno informirati se kod svog obiteljskog liječnika, a cijepljenje je besplatno za osobe s povećanim rizikom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.