Ostalo

Prva ugradnja potkožnog defibrilatora djetetu u Hrvatskoj

Objavljeno 31.03.2023.

KBC Rijeka

U KBC Rijeka je prvi put u Hrvatskoj dječjem pacijentu ugrađen supkutani ICD - uređaj za davanje elektrošoka u slučaju zastoja srca.
Prva ugradnja potkožnog defibrilatora djetetu u Hrvatskoj
 

Tim kardiologa elektrofiziologa Klinike za bolesti srca i krvnih žila i Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka je 14-godišnjem dječaku 23. ožujka ugradio potkožni kardioverter-defibrilator, uređaj s elektrodom.

Intervencijski kardiolog Klinike za bolesti srca i krvnih žila Sandro Brusich naveo je da se klasični kardioverteri-defibrilatori uvode krvnim žilama do srca, gdje se fiksiraju.

No, takve elektrode u vidu žice kod mladih i aktivnih osoba s vremenom mogu puknuti i izgubiti svoju funkciju, pa je potrebna operativna zamjena, vrlo rizičan zahvat.

Novom tehnologijom se elektroda postavlja na prsima pod kožu, a sam uređaj se smješta ispod pazušne jame.

Ova je metoda prvi put u Hrvatskoj primijenjena prošle godine, a u Rijeci se prvi put primijenila na djetetu.

Ova metoda ugradnje potkožnog uređaja se još rijetko primjenjuje u Hrvatskoj, a razlog je visoka cijena te tehnologije.

Klasični transvenski kardioverter-defibrilator košta oko 4500 eura, a supkutani 30000 eura.

Iznenadne srčane smrti zbog srčanih aritmija najopasnije kod djece do druge godine, te potom adolescenata.

60% djece s fatalnom artimijom nikad do tad nije imala prethodne znakove poput nesvjestice ili boli u grudnom košu, koji bi ukazivali na potrebu za intervencijom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.