Lijekovi

Zipantola Protect – jedna tableta na dan olakšava simptome

Objavljeno 03.04.2023.

PLIVAzdravlje

Uredništvo

Zipantola Protect iz PLIVE sadrži pantoprazol. Jedna tableta na dan liječi i jače žgaravice. Zipantola Protect dostupna je u ljekarnama bez liječničkog recepta.
Zipantola Protect – jedna tableta na dan olakšava simptome

Žgaravica

Žgaravica je osjećaj pečenja, žarenja koji počinje visoko u epigastriju ("žličici") ili u donjem dijelu prsišta i širi se iza prsne kosti, sve do u ždrijelo. Osnovni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda povrata kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba u zapadnoj populaciji. Javlja se u 20-40 % ljudi, a oko 7 % odraslih ima svakodnevne tegobe. Nastaje uslijed povrata (refluksa) želučanog sadržaja u jednjak zbog slabljenja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji zatvara jednjak na  mjestu ulaska  jednjaka  u želudac, u kombinaciji s povećanim tlakom  u trbuhu. 

Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati promijeniti prehrambene navike i općenito stil života.

Kod  tegoba se može pomoći uzimanjem antacida i inhibitora protonske pumpe.

Kod samo povremene žgaravice mogu se uzimati antacidi, lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, dok kod učestalih tegoba je to u pravilu inhibitor protonske pumpe (IPP), lijek koji snažno blokira lučenje želučane kiseline.

Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice tjedno ili je ona prisutna dulje vrijeme, te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti a simptomi su prisutni i nakon samoliječenja trebali biste se obratiti liječniku.

Što je Zipantola Protect?

Zipantola® Protect se koristi za kratkotrajno liječenje simptoma refluksa (npr. žgaravica, vraćanje kiseline iz želuca u usta) u odraslih. Refluks je povrat kiseline iz želuca u jednjak (“cijev za hranu“) koji može postati upaljen i bolan. To može uzrokovati simptome kao što su bolan osjećaj pečenja u prsnom košu koji se uzdiže do grla (žgaravica) i kiseli okus u ustima (vraćanje kiseline iz želuca u usta).

Kako Zipantola Protect djeluje?

Zipantola® Protect sadrži djelatnu tvar pantoprazol koja pripada skupini lijekova pod nazivom inhibitori protonske pumpe. Inhibitori protonske pumpe lijekovi su koji blokiraju "pumpu" koja proizvodi želučanu kiselinu i na taj način smanjuje sadržaj kiseline u želucu.

Pantoprazol jedini je lijek iz skupine inhibitora protonske pumpe dostupan u samoliječenju.

Zipantola® Protect dostupna je u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Kako se koristi Zipantola Protect?

Preporučena doza je jedna tableta na dan. Nemojte prekoračiti preporučenu dozu od 20 mg pantoprazola dnevno. Lijek treba uzimati najmanje 2-3 dana za redom. Prestanite uzimati Zipantolu Protect kada nastupi potpuno povlačenje simptoma.

Možete osjetiti olakšanje simptoma refluksa kiseline ili žgaravice nakon samo jednog dana liječenja lijekom Zipantola Protect, ali ovaj lijek nije namijenjen trenutnom olakšanju simptoma. Ukoliko se nakon 2 tjedna neprekidnog uzimanja lijeka simptomi ne povuku, posavjetujte se s liječnikom. Nemojte uzimati lijek dulje od 4 tjedna bez savjetovanja s liječnikom.

Tabletu uzimajte prije obroka, svaki dan u isto vrijeme. Tabletu morate progutati cijelu s malo vode. Tablete se ne smiju žvakati niti lomiti.

 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Datum sastavljanja: ožujak 2023. 

ZPL-HR-00024

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(118)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.