Treća dob

16500 oboljelih od Parkinsona u Hrvatskoj

Objavljeno 12.04.2023.

Grad Zagreb

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je oko 16500 oboljelih od Parkinsonove bolesti, a u svijetu njih više od 8,5 milijuna.
16500 oboljelih od Parkinsona u Hrvatskoj
 

Zbog starenja stanovništva očekuje se da će broj oboljelih rasti.

Iako još nije pronađen lijek za ovu progresivnu neurološku bolest koja utječe na živčane stanice u mozgu koje kontroliraju kretanje, postoje terapije koje oboljelima osiguravaju kvalitetan život s Parkinsonom.

Riječ je o bolesti koja najčešće pogađa starije od 65 godina.

Kako bi ukazala na važnost tjelesne aktivnosti Udruga "Parkinson i mi" je na Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11.4., na zagrebačkom Cvjetnom trgu organizirala niz aktivnosti koje su pokazale blagotvorno djelovanje na kvalitetu života oboljelih.

U suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom održana je ping-pong radionica, dok je plesni studio Fredi demonstrirao vještinu plesanja tanga, a predstavnici Akademije likovne umjetnost održali su art terapiju kao vid nošenja s Parkinsonovom bolesti.

Nakon aktivnosti na Cvjetnom trgu, u Knjižnici i Čitaonici Bogdana Ogrizovića održan je niz predavanja na temu novosti u liječenju i terapiji u Parkinsonovoj bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.