Muško zdravlje

Održana akcija "Svi za njega"

Objavljeno 16.04.2023.

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate je na zagrebačkom Cvjetnom trgu održalo akciju na kojoj je naglašeno kako je rak prostate bolest za koju ne postoji mogućnost samopregleda i teško ga je otkriti u ranoj fazi zbog izostanka simptoma.
Održana akcija "Svi za njega"
 

Od raka prostate godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2800 muškaraca, a umre oko 800.

Procjenjuje se kako svake godine 600 slučajeva raka prostate ostaje neotkriveno.

Rizična skupina su muškarci iznad 50 godina, ali i mlađi od 45 koji imaju povijest raka prostate u obitelji.

Održanom akcijom se željelo ukazati na nužnost preventivnih pregleda i rane dijagnostike te bolesti, po kojoj smo među najgorima u Europi.

Kombinacijom ranog otkrivanja i široke dostupnosti suvremenih terapija može se produljiti život bolesnika, poboljšati kvaliteta njihova života i odgoditi nepovoljne ishode bolesti.

Rak prostate postao je 2016. najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, preskočivši rak pluća po učestalosti te je drugi uzrok smrti od raka kod muškaraca.

U usporedbi s ostatkom EU, u Hrvatskoj se dijagnosticira 20% manje slučajeva raka prostate.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.