Ostalo

IRB: Novi instrument za analizu proteina

Objavljeno 26.04.2023.

 Institut Ruđer Bošković

Zavod za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković (IRB) predstavio je spektrometar masa visoke rezolucije, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula.
IRB: Novi instrument za analizu proteina
 

Predstavljanje instrumenta vrijednog 331.641,11 eura održano je u sklopu projekta "Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije".

Riječ je o spektrometru masa koji uz originalna kemijska i softverska rješenja može nepogrešivo odrediti amino kiselinske sekvence proteina i peptida važnih u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl. te nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Instrument će omogućiti snimanje velikih molekula (peptida), ali i onih malih (amino kiselina).

Sve svoje podatke instrument izvozi u originalni softver koji će omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoju primjernu u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici te prehrambenoj industriji.

Cilj projekta je doprinijeti unaprjeđenju industrije i zdravstva znatnim kraćenjem velikog broja kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina tako što se nudi rješenje identifikacije i kvantifikacije proteina u jednoj analizi.

Ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.