Mladi

HLPR održala okrugli stol o cijepljenju protiv HPV-a

Objavljeno 03.05.2023.

Hrvatska liga protiv raka

Povodom Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja, Hrvatska liga protiv raka (HLPR) je organizirala okrugli stol pod nazivom "Spriječi rak - cijepi se".
HLPR održala okrugli stol o cijepljenju protiv HPV-a
 

Cilj okruglog stola je bio ukazati na važnost cijepljenja i raspraviti o smjernicama i izazovima u uspješnoj provedbi i praćenju rezultata cijepljenja.

Okrugli stol je okupio stručnjake koji su svojim izlaganjem i sudjelovanjem u raspravi ukazali na važnost unaprjeđenja cijepljenja protiv HPV-a kako bi se dostigli ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije od 90% procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.

Raspravaljalo se o tome što radimo odlično, a što nam nedostaje za sveobuhvatan pristup i postizanje cilja procijepljenosti.

Prezentirane su novosti u provedbi cijepljenja u kojoj se sada počinje preporučivati cijepljenje od petog razreda osnovne škole na dalje, u sklopu ostalih rutinskih aktivnosti liječnika školske medicine (sistematski pregledi, probir na skoliozu i dr.) jer je cijepljenje u ranijoj dobi učinkovitije, a i omogućuje veće šanse za postizanje većih obuhvata do optimalne dobi.

Također, spomenuti su modeli dobre prakse u provedbi koji uključuju korištenje digitalnog rješenja naručivanja i informiranja o cijepljenju.

Prikazan je i europski projekt zajedničke akcije o promicanju cijepljenja protiv HPV-a "PERCH - PartnERship to Contrast HPV" koji se provodi u sklopu aktivnosti Europske komisije u području prevencije zloćudnih bolesti i ciljeva inicijative protiv raka (Europe's Beating Cancer Plan).

Također, raspravljalo se o važnosti poboljšanja praćenja cjepnog obuhvata protiv HPV-a na nacionalnoj razini.

Zaključeno je kako je prioritet poboljšati mogućnosti praćenja rezultata provedbe programa cijepljenja protiv HPV-a i omogućiti bolje korištenje postojećih rutinskih baza podatka o cijepljenju protiv HPV-a u informacijskom sustavu zdravstva, razvijati nova programska rješenja (onko mreža i onko baza podataka planirana u sklopu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, rješenje za praćenje cjepnog statusa u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice), te da je važna koordinacija aktivnosti na nacionalnoj razini.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.