Ostalo

Dan parodontnog zdravlja, 12. svibnja

Objavljeno 12.05.2023.

KBC Rijeka

Dan parodontnog zdravlja, 12. svibnja, međunarodna je javnozdravstvena kampanja Europske parodontološke federacije (European Federation of Periodontology - EFP) pokrenuta 2013. godine, usmjerena na podizanje svijesti javnosti i educiranje o važnosti održavanja zdravlja parodontnih tkiva i prevenciji parodontnih bolesti.
Dan parodontnog zdravlja, 12. svibnja
 

U Republici Hrvatskoj nositelj aktivnost je Hrvatsko parodontološko društvo (HPD) kao stručno stomatološko društvo koje okuplja specijaliste parodontologije i doktore dentalne medicine s interesom za parodontologiju.

U obilježavanju Dana parodontnog zdravlja sudjeluje od samih začetaka inicijative s ciljem informiranja javnosti, pacijenata, ali i struke o zdravlju i patologijama zubnog parodonta.

Ovogodišnja manifestacija obilježava se sloganom "Zdrave desni ti dobro stoje - brini se o njima!" prenoseći snažnu poruku koja stavlja prioritet na prevenciju i održavanje zdravim svih potpornih struktura zuba.

Bolesti zubnog parodonta su upalne bolesti potpornih struktura zuba koje su iznimno česte u populaciji, ali se, nažalost, ne prepoznaju i ne dijagnosticiraju dovoljno rano, stoga se ne liječe na vrijeme.

Osam od deset osoba iznad 35. godine života žali se na neki od čimbenika povezanih uz zubno meso - krvarenje, promjenu boje ili natečenost.

Ti, prečesto zanemareni simptomi trebali bi ukazati na prisutnost glavnih upalnih bolesti parodonta - gingivitisa i parodontitisa.

Površinska, reverzibilna upala naziva se gingivitisom, a on u neliječenih osjetljivih pojedinaca može prijeći u parodontitis - dubinsku, nepovratnu upalu zubnog mesa koja može dovesti do kontinuiranog gubitka kosti, a onda i zuba.

Alarmantno je da može utjecati i na opće zdravstveno stanje jer povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, a novija istraživanja ga povezuju i s Alzheimerovom bolesti, neželjenim ishodima trudnoće i reumatskim artritisom.

Uznapredovani parodontitis šesta je najčešća kronična bolest u svijetu, procjenjuje se da pogađa više od 750 milijuna osoba, od toga 100 milijuna Europljana.

Za Republiku Hrvatsku mogu se ekstrapolirati brojke i do 400000 oboljelih.

Liječenje i komplikacije nastale zbog neliječenja uznapredovanog parodontitisa predstavljaju i velik socioekonomski trošak koji u Europi prema procjenama iznosi 12-20 milijarda eura godišnje.

Najefikasniji način izbjegavanja neželjenih ishoda bolesti - gubitka zuba te posljedično gubitka svih funkcija usne šupljine, jest prevencija ili što ranija dijagnostika bolesti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.