Ostalo

Obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Objavljeno 27.05.2023.

KBC Split

Odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva.
Obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva
 

Cilj obilježavanja je izražavanje solidarnosti i podrške svima onima koji čekaju na presađivanje te zahvale svim darovateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća, putem presađivanja organa preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja.

Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja.

Svakim danom na listi čekanja 21 osoba umre čekajući transplantaciju organa.

Jedan darivatelj organa može spasiti čak 8 ljudi, a ako je i darivatelj tkiva onda se može spasiti i više od 50 života.

Republika Hrvatska trenutno ima 375 osoba na listi čekanja za transplantaciju bubrega, jetre i srca.

Darivanje tkiva i organa je znak čovjekoljublja i plemenitosti, kojom osoba iskazuje svoju želju i volju da nakon smrti daruje one kojima je to jedini način za nastavak ili poboljšanje kvalitete života.

Svi smo mogući darivatelji, a u isto vrijeme i mogući primatelji tkiva i organa.

Bitno je da znamo činjenicu da su značajno veći izgledi da će nekome od nas transplantacija biti jedino rješenje, nego da ćemo biti u mogućnosti pomoći drugome darivanjem tkiva i organa.

Postupak darivanja organa i tkiva jasno je definiran i provode ga samo visoko specijalizirani medicinski timovi u ovlaštenim bolnicama, odnosno akreditiranim centrima.

Pri samom postupku poštuju se i provode sve mjere sa ciljem da se očuva dostojanstvo i anonimnost i darivatelja i primatelja tkiva ili organa.

Darivanje i presađivanje zakonski je regulirano, a Hrvatska je dio organizacije Eurotransplant gdje se organi i tkiva kompjuterski dodjeljuju prema jasno zadanim prioritetima.

Tkiva i organi najčešće se daruju nakon smrti osobe nastale gubitkom svih moždanih funkcija ili kompletnim cirkularnim arestom nakon prestanka rada srca.

U Hrvatskoj je na snazi tzv. pretpostavljeni pristanak što znači da su svi građani RH mogući darivatelji ukoliko se za života nisu pisanim putem izjasnili i registrirali u Registru nedarivatelja pri Ministarstvu zdravstva.

Ukoliko osoba ne želi biti darivatelj tada može popuniti Izjavu o nedarivanju kod svog obiteljskog liječnika i njegova želja će se poštovati.

Međutim, i ako osoba nije evidentirana u Registru, iz etičkih razloga se razgovara sa obitelji pokojnika i ako se ona protivi darivanju, njihova želja se poštuje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.