Ostalo

HZJZ u povodu Svjetskog dana nepušenja

Objavljeno 01.06.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj obilježio Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja.
HZJZ u povodu Svjetskog dana nepušenja
 

Svjetski dan nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine.

Ove godine kampanja Svjetskog dana nepušenja glasi "Uzgajajte hranu, a ne duhan".

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, globalna kampanja 2023. ima za cilj podizanje svijesti o alternativnoj proizvodnji usjeva i marketinškim mogućnostima za uzgajivače duhana te ih potaknuti na uzgoj održivih, hranjivih usjeva.

Nadalje, cilj je razotkriti napore duhanske industrije da se umiješa u pokušaje da se uzgoj duhana zamijeni održivim usjevima, čime se pridonosi globalnoj krizi hrane.

Rastuća kriza s hranom potaknuta je sukobima i ratovima, klimatskim šokovima te ekonomskim i društvenim učincima pandemije COVID-19.

Strukturni uzroci poput izbora usjeva također imaju utjecaja, a pogled na uzgoj duhana otkriva kako on pridonosi povećanoj prehrambenoj krizi u nekim dijelovima svijeta.

Tim povodom Iva Pejnović Franelić ispred Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH izjavila je kako se procjenjuje da je oko 1,3 milijuna djece na globalnoj razini uključeno u uzgoj duhana.

Njihovi uobičajeni zadaci uključuju miješanje i primjenu pesticida, berbu lišća duhana te sortiranje i klasificiranje suhog duhana, čime se djeca izlažu štetnim kemikalijama i nikotinu.

Duhan godišnje ubije oko 8 milijuna ljudi, s uzgojem duhana je povezano oko 5% od ukupnog krčenja šuma, a uzgajanje hrane umjesto duhana bi utjecalo na globalnu prehrambenu sigurnost.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.