Mladi

Znanje pobjeđuje - Imam li SPI?

Objavljeno 05.06.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U sklopu projekta "Živjeti zdravo" se provodi javnozdravstvena kampanja "Znanje pobjeđuje - Imam li SPI?" na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.
Znanje pobjeđuje - Imam li SPI?
 

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provedenog 2021./2022. na uzorku od 2352 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske pokazuju da je njih 731 (32%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa.

Većina učenika je prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina.

Od 731 spolno aktivnih učenika njih 138 (19%) prilikom spolnog odnosa nije koristilo kondom kao zaštitu.

Ovi podaci ukazuju na važnost javnozdravstvenog djelovanja u području očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U sklopu kampanje "Znanje pobjeđuje - Imam li SPI" se provodi anonimno i besplatno (bez uputnice) savjetovanje i testiranje mladih koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom uzrokovanom mikrobiološkim uzročnicima (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, gonoreja i trihomonas).

Navedeni uzročnici pripadaju među najučestalije uzročnike spolno prenosivih infekcija, a infekcije koje uzrokuju su uz to i asimptomatske.

Zbog toga ih je teško pravovremeno dijagnosticirati, što može imati dugoročne posljedice na spolno i reproduktivno zdravlje pojedinaca.

Kampanja je usmjerena na mlade koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora.

Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama kako bi očuvali svoje spolno i reproduktivno zdravlje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.