Ostalo

Poticanje čitanja djeci od najranije dobi

Objavljeno 07.06.2023.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Uz poseban program prilagođen dječjoj publici Teatra Poco Loco, posjet šarenom Bibliobusu i šetnju zagrebačkim Botaničkim vrtom, u utorak je predstavljen Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi koji će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara - program Rođeni za čitanje.
Poticanje čitanja djeci od najranije dobi
 

Govoreći o procesu pripreme ovog programa koji je proizašao iz Nacionalne strategije poticanja čitanja, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na mnoge pokrenute aktivnosti, od kampanje Godina čitanja u kojoj se dodatnim naporima i prigodnim programima na nacionalnoj razini podizala svijest o važnosti čitanja.

Istaknula je kako je pokretanjem programa "Rođeni za čitanje" postavljena ona ključna karika u lancu razvoja čitalačke kulture koja će poticati čitanje od najranije dobi.

Uz zahvale partnerima, Ministarstvu zdravstva i pedijatrima, ministrica je izrazila zadovoljstvo lansiranjem novog programa putem kojega će oko 35000 djeca godišnje, koliko ih se u prosjeku rodi u Hrvatskoj, u 249 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske dobivati slikovnice sve do dobi njihova polaska u školu.

Također je izrazila zadovoljstvo što su slikovnice autorski rad naših hrvatskih autora, pisaca i ilustratora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić.

Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu.

Sredstva potrebna za realiziranje programa "Rođeni za čitanje" osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 265.445,62 eura godišnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.