Mladi

Veća učestalost dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih

Objavljeno 11.07.2023.

BBC News

Znanstveni časopis JAMA Network Open piše kako je od pandemije covida u cijelom svijetu zabilježeno neobično povećanje broja djece i tinejdžera s dijagnozom dijabetesa tipa 1.
Veća učestalost dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih
 

Novi nalazi su prikupljeni na uzorku od 38000 ispitanika, a istraživači naglašavaju kako ovakvo povećanje nije moguće objasniti "nadoknadom" broja dijagnoza nakon razdoblja smanjene dostupnosti zdravstvenih usluga zbog pandemije.

Učestalost dijabetesa tipa 1 kod djece i tinejdžera se i prije pandemije povećavala stopom od 3% godišnje.

U prvoj godini pandemije je ovaj rast ubrzao na 14%, a u drugoj na 27%, objavili su kanadski znanstvenici s University of Toronto.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.