Ostalo

Važnost ranog početka liječenja multiple skleroze

Objavljeno 27.07.2023.

HealthDay

Pacijenti koji ranije dobiju terapiju za multiplu sklerozu imaju manji rizik za invalidnost i progresiju bolesti, potvrdilo je novo istraživanje provedeno na sveučilištu u Barceloni.
Važnost ranog početka liječenja multiple skleroze
 

Ovaj je rizik bio daleko najmanji kod osoba kojima je postavljena dijagnoza i započeto liječenje u roku od 6 mjeseci od pojave simptoma.

Kod njih je rizik za invalidnost bio prosječno manji za 45%, a za progresiju bolesti je rizik bio 60% manji.

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Neurology su prikupljeni na uzorku od 580 ispitanika.

Sudionici istraživanja su praćeni prosječno 11 godina, a na početku promatranog razdoblja su bili u dobi od 16 do 50 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.