Treća dob

Pomanjkanje vitamina D i demencija

Objavljeno 06.09.2023.

Yahoo News

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Alzheimer's & Dementia pokazuju kako je uzimanje suplemenata vitamina D povezano sa smanjenjem rizika za razvoj demencije.
Pomanjkanje vitamina D i demencija
 

Kanadski znanstvenici s University of Calgary su se koristili podacima prikupljenima tijekom 10 godina od oko 12400 ispitanika prosječne dobi 71 godinu.

Pokazalo se kako je u grupi sudionika koja je uzimala dodatke vitamina D evidentirano 40% manje slučajeva demencije u odnosu na ostatak ispitanika.

Smanjenje rizika je bilo najizraženije kod osoba koje su najranije počele uzimati suplemente vitamina D.

Pozitivan učinak vitamina D je bio izraženiji kod žena, dodaju istraživači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.