Ostalo

Već nekoliko kilograma viška šteti koljenima

Objavljeno 06.09.2023.

Reuters

Osobama koje su u srednjoj životnoj dobi dobile 5-6 suvišnih kilograma prijeti znatno veći rizik za nužnost zamjene zgloba koljena u starosti, objavili su australski znanstvenici.
Već nekoliko kilograma viška šteti koljenima
 

Povećanje rizika za nužnost potpune zamjene zgloba koljena nakon ovakvog povećanja tjelesne mase za žene iznosi 34%, a za muškarce 25%.

Istraživači s Monash University u Melbourneu pojašnjavaju kako i relativno malo povećanje tjelesne mase povećava rizik za razvoj osteoartritisa koljena, najčešćeg uzroka bola u koljenu i potrebe za operativnim zahvatom.

Osteoartritis je kronična je progresivna degenerativna bolest zglobova čiji je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice.

Poznato je kako gubitak suvišnih kilograma može pridonijeti ublažavanju simptoma osteoartritisa koljena.

Novi su nalazi rezultat analize 20 prethodnih studija u kojima su sudjelovale stotine tisuća ispitanika.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
1.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.