Ostalo

Obilježen 8. Nacionalni dan ambliopije

Objavljeno 13.09.2023.

Ministarstvo zdravstva

Do kraja prošle godine je u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti (NPPROS) pregledano 71.214 djece.
Obilježen 8. Nacionalni dan ambliopije
 

21% djece je poslano na daljnju obradu.

Program provode 102 hrvatska oftalmologa u 65 oftalmoloških centara, a praćenje se odvija pod vodstvom Nacionalnog Povjerenstva za provedbu NPPROS-a.

Ministarstvo zdravstva je od 1. lipnja 2015. uvelo probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Hrvatskoj, a u siječnju 2016. ministar zdravstva donio je odluku o uspostavi Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Uslijedila je i uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu Ministarstva zdravstva na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.