Ostalo

Više oboljelih od sepse u hrvatskim bolnicama

Objavljeno 19.09.2023.

Grad Zagreb

Dostupni podaci pokazuju kako se u hrvatskim bolnicama u proteklih 10 godina bilježi porast broja oboljelih od sepse za 116%.
Više oboljelih od sepse u hrvatskim bolnicama
 

Stručnjaci vjeruju kako će se toga broja osigurati primjenom standardiziranih protokola definiranih Nacionalnim smjernicama za prevenciju i liječenje sepse koje su u izradi.

Izrada Nacionalnih smjernica započela je prošle godine, a do kraja prosinca one bi trebale biti usuglašene, nakon čega kreće rad na njihovom usvajanju i implementaciji.

Točan broj života koje odnosi sepsa je nemoguće utvrditi budući da nemamo službeni Registar o broju oboljelih i umrlih od sepse.

Sepsa je i najskuplje liječena dijagnoza u hrvatskim bolnicama.

Za prošlu godinu podaci govore o utrošenih 12 milijuna eura, no pretpostavlja se da je stvaran iznos veći od 14 milijuna eura.

Unatoč tome što je sepsa najčešći uzročnik smrti u bolnicama, 80% slučajeva javlja se zapravo izvan bolnice.

Liječenje sepse je dugotrajno i kompleksno - preživjelima ostavlja značajne zdravstvene posljedice.

Za preživljenje sepse i smanjenje njezinih kasnijih negativnih posljedica ključna je hitna reakcija i adekvatno liječenje u roku od samo jednog sata.

Dok se u svijetu za 40% slučajeva sepse ne uspijeva dokazati specifični uzročnik, za hrvatske bolnice taj je postotak puno veći te iznosi 70%.

Bakterija E. coli i urinarne infekcije smatraju se najčešćim uzročnikom sepse u hrvatskim bolnicama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.