Ostalo

KBC Split: Transplantacija matičnih stanica u čeljust

Objavljeno 21.09.2023.

KBC Split

Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split je proteklog mjeseca učinio prvu autolognu transplantaciju matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust u pacijenta kojem se razvila opsežna steradionekroza nakon provedene onkološke radioterapije.
KBC Split: Transplantacija matičnih stanica u čeljust
 

"S obzirom na povećani broj pacijenata koji boluju od medikamentozno uzrokovane nekroze čeljusti te onih koji su razvili nekrozu čeljusti kao posljedica onkološke radioterapije počeli smo koristiti najsuvremenije kirurške protokole u njihovome liječenju. Ovaj regenerativnan postupak upotrebe autolognih matičnih stanica predstavlja vrhunac regenerativnen kirurgije te multidisciplinarnog pristupa", kazao je dr. Saša Ercegović, pročelnik Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC Split.

Radi se o najsuvremenijoj metodi, u kojoj se za vrijeme standardnog kirurškom postupka sanacije kosti čeljust koja "odumire", iz vlastite pacijentove potkoljenice ili ilijačne kriste kuka aspirira koncentrat koštane srži, te se nakon obrade aplicira u nekrotičnu kost čeljusti.

Cilj terapije je vršiti regeneraciju nekrotične kosti te zaustaviti njeno daljnje propadanje kako bi se spriječili opsežniji kirurški postupci koji postoperativno značajno utječu na kvalitetu pacijentova života.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.