Ostalo

KBC Osijek: Ugradnja aktivnog ugradbenog slušnog pomagala

Objavljeno 25.09.2023.

KBC Osijek

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako više od 5% svjetske populacije ima oštećenje veće od 40 dB, što za posljedicu ima otežanu ili onemogućenu komunikaciju govorom i slušanjem.
KBC Osijek: Ugradnja aktivnog ugradbenog slušnog pomagala
 

U Republici Hrvatskoj živi preko 600.000 osoba s nekim oblikom oštećenja sluha koje uzrokuje invaliditet ili uvelike narušava normalno svakodnevno funkcioniranje osobe.

Tek 20% osoba je svjesno da im je za gubitak sluha potrebno slušno pomagalo.

Ovisno o vrsti i uzroku nastanka gubitka sluha postoji niz terapijskih postupaka i opcija.

Kod bolesnika s provodnim ili mješovitim oštećenjem sluha koje je nastalo kao posljedica ranijih bolesti i operacija srednjega uha ili su rođeni s različitim deformitetima zvukovoda ili bez slušnih koščica vrlo često je nošenje slušnih pomagala nedostatno za slušnu rehabilitaciju.

Stoga su oni kandidati za ugradnju slušnih ugradbenih pomagala za srednje uho.

Značajan tehnološki napredak, nova saznanja i primjena novih materijala dovela su do usavršavanja kirurških metoda te do značajnog napretka u liječenju različitih oblika nagluhosti.

Ugradnje aktivnih implantata srednjeg i unutarnjeg uha popularno nazvanih umjetne pužnice, najveći je otokirurški izazov.

U RH svake se godine rodi 33 do 50 gluhe djece.

Od 1996. godine gluhoća se uspješno liječim ugradnjom umjetne pužnice u unutrašnje uho.

Umjetna pužnica je visokosofisticirani elektronski uređaj koji zamjenjuje oštećene receptorske stanice pužnice.

Ugrađuje se djeci koja su rođena gluha i odraslim osobama svih životnih dobi koji su tijekom godina izgubile sluh i kojima klasična slušna pomagala više ne pomažu da čuju i razumiju govor.

Budući da se radi o vrlo skupim uređajima, uređaj se dodjeljuje na temelju mišljenju Povjerenstva za kohlearnu implantaciju koje se sastaje nekoliko puta godišnje.

Uređaj je financiran sredstvima HZZO-a.

Aktivna ugradbena slušna pomagala na svjetskom tržištu postoje desetak godina, mogu biti djelomično ili potpuno ugrađena u temporalnu kost bolesnika.

Za ugradnju ovih uređaja potrebno je učiniti dijagnostičku obradu u Klinici za otorinolaringologiju KBC Osijek na temelju koje se procjenjuje je li bolesnik kandidat koji bi mogao imati koristi od ovog pomagala.

Od prije dvije godine osigurana su sredstva za nabavu ovih uređaja te ih jednako kao i umjetne pužnice financira HZZO na temelju mišljenja Povjerenstva za kohlearnu implantaciju.

Umjetne pužnice ugrađuju se u KBC Osijek od 2017. godine, a od prošlog tjedna ugrađuju se i aktivni ugradbeni slušni aparati za koštanu vodljivost.

Prva je bila 38-godišnja pacijentica koja je nosila slušna pomagala na oba uha, a koja nisu zadovoljavala potrebu za slušanjem i razumijevanjem govora.

Stoga joj je na sjednici Povjerenstva u svibnju ove godine dodijeljeno aktivno ugradbeno slušno pomagalo za koštanu vodljivost Bonebridge tvrte Med-EL koje joj je prošlog tjedna i ugrađeno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.