Treća dob

Lani gotovo 117.000 slučajeva osteoporoze

Objavljeno 23.10.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je u 2022. godini u djelatnosti opće/obiteljske medicine zabilježeno 116.968 osoba s dijagnozom osteoporoze, pokazuju podaci CEZIH-a.
Lani gotovo 117.000 slučajeva osteoporoze
 

Riječ je o dijagnozama koje su evidentirane prilikom kontakta sa zdravstvenom zaštitom, bilo kao glavne, bilo kao dodatne dijagnoze ili na receptima.

Kod osoba s osteoporozom do prijeloma kosti može doći već i kod najmanjih trauma, kao što su udarac u namještaj, saginjanje ili kihanje.

Najčešće dolazi do kompresivnih prijeloma kralježaka, prijeloma vrata bedrene kosti i prijeloma distalne podlaktice.

Prijelomi vrata bedrene kosti, odnosno kuka, vodeći su uzrok invalidnosti kod osoba starije životne dobi te najčešći uzrok smrti uzrokovan ozljedama u dobnoj skupini starijih od 65 godina.

Prijelom kuka nastaje najčešće kao posljedica pada.

Dovode do smanjenja mobilnosti, neovisnosti i produktivnosti.

Prijelom bedrene kosti (S72) najčešća je dijagnoza u mortalitetu i morbiditetu (hospitalizacije) unutar skupine ozljeda (S00-T98) u Hrvatskoj.

Prema zadnjim dostupnim podacima za Hrvatsku: 630 osoba je umrlo zbog prijeloma bedrene kosti (S72) (2022.), od toga 198 osoba muškog spola, (31%), i 432 osobe ženskog spola (69%), od toga 622 (99%) u skupini osoba 65+.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.