Muško zdravlje

Zagreb: Probir za rano otkrivanje raka prostate

Objavljeno 03.11.2023.

Ministarstvo zdravstva

Početkom sljedeće godine će se u Zagrebu provoditi poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva.
Zagreb: Probir za rano otkrivanje raka prostate
 

Sudjelovat će 10.000 muškaraca u dobi od 55 do 69 godina.

Probir će provoditi liječnici obiteljske medicine u domovima zdravlja.

Ispitanicima će se određivati vrijednost PSA (prostata specifični antigen) iz krvi te će se u slučaju njezine povišene vrijednosti provesti još jedno kontrolno mjerenje.

Ako se vrijednost PSA pokaže povišenom i pri kontrolnom mjerenju, učinit će se pretraga multiparametrijske magnetske rezonancije prostate.

Nakon toga slijede pregledi urologa u KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice te će se pacijente, ovisno o pregledu i nalazima, uputiti na biopsiju prostate i kasniji ponovni pregled.

U slučaju postavljanja dijagnoze raka prostate, odluka o daljnjem liječenju donosit će se individualno za svakog bolesnika u sklopu multidisciplinarnog tima u KBC-ovima.

Posebni program prethodi uvođenju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate i cilj mu je utvrditi odaziv populacije na testiranje, učestalost pozitivnih nalaza PSA, magnetske rezonancije i biopsije prostate te identificirati moguće ograničavajuće faktore u zdravstvenom sustavu.

Karcinom prostate najčešći je maligni tumor i najčešći uzrok smrti uzrokovan karcinomom kod muškaraca u Hrvatskoj.

Kod mnogih bolesnika bolest se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi koja onemogućuje povoljne ishode liječenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.