Ostalo

Očekuje se povećanje broja umrlih zbog vrućina

Objavljeno 17.11.2023.

Yahoo News

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet pokazuju kako su zdravstveni problemi i smrti zbog visokih temperatura sve češći.
Očekuje se povećanje broja umrlih zbog vrućina
 

Prema novim predviđanjima, do 2050. godine bi zbog vrućina moglo umirati 370% više ljudi godišnje.

Svijet je već na 1,1 stupnja zagrijavanja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, zbog čega je prošle godine u prosjeku u svijetu bilo oko 86 dana s opasno visokim temperaturama.

Vrućine najviše prijete starijima od 65, a broj umrlih zbog viših temperatura u toj je dobnoj skupini prošlog desetljeća u odnosu na razdoblje od 1991. do 2000. godine narastao za 47%.

Prema dostupnim podacima, tijekom ljeta prošle godine je zbog toplinskih valova umrlo oko 61000 ljudi.

Izloženost vrućinama je lani dovela do smanjenja broja radnih sati za 490 milijardi, što je povećanje broja izgubljenih radnih sati za 42% u odnosu na razdoblje od 1991. do 2000. godine.

Uz to, učestaliji toplinski valovi bi mogli ugroziti i opskrbu hrane za još 525 milijuna ljudi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.