Mladi

Rezultati istraživanja SERZAM2020

Objavljeno 20.11.2023.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Nalazi prikupljeni za potrebe istraživanja o seksualnom ponašanju mladih pokazuju da mladi u Hrvatskoj sve kasnije stupaju u seksualne odnose te da su manje seksualno aktivni, uz sve manje partnera.
Rezultati istraživanja SERZAM2020
 

Znanstvenim projektom SERZAM2020 su posljednjih petnaestak godina analizirani seksualno ponašanje i stavovi o seksualnosti mladih od 18 do 25 godina.

Autori predvođeni profesorom Aleksandrom Štulhoferom s Katedre na seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, su proveli tri vala studije - 2005., 2010. i 2021.

Istraživanje je 2021. provedeno online anketom zbog pandemije koronavirusa, dok su 2005. i 2010. provedene terenske ankete.

Prema podacima iz 2021., primjećuje se smanjenje seksualne aktivnosti i porast dobi seksualne inicijacije.

Udio seksualno aktivnih ispitanika pao je za oko 12% u odnosu na prva dva vala te u 2021. iznosi 73%.

Pad je pritom veći kod mladića (oko 18% manje seksualno aktivnih) nego kod djevojaka (oko 8%).

U istom je periodu porasla i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine - kod mladića na 17,5 godina, a kod djevojaka na 17,9.

Osim toga, pokazalo se i smanjenje stupanja u prvi seksualni odnos u ranijoj dobi (15 ili manje i 16 godina) kod mladića, kao i porast broja i mladića i djevojaka koji su prvi seksualni odnos imali s više od 19 godina.

U 2021. pokazalo se i smanjenje ukupnog broja partnera među seksualno aktivnim mladićima u odnosu na ranije rezultate.

Dok je 2005. i 2010. znatan udio muških sudionika (oko 30%) navodio više od pet partnerica, pa i više od njih 10 (15-20%), u zadnjoj studiji gotovo dvije trećine mladića navode do tri partnerice.

Udio onih koji su imali samo jednu partnericu se udvostručio.

Seksualno ponašanje kod kojeg su istraživači utvrdili najizraženije razlike s obzirom na spol sudionika jest održavanje usporednih seksualnih veza.

To podrazumijeva više seksualnih partnera u određenom razdoblju.

U sva tri istraživačka vala zabilježen je gotovo dvostruko veći udio mladića s barem jednim takvim iskustvom u odnosu na djevojke.

Pritom, najdrastičniji pad učestalosti takvog ponašanja zabilježen je upravo u 2021. - s oko 30% na 11% kod mladića te sa 17% na 5% kod djevojaka.

Kada je riječ o redovitoj upotrebi kondoma, 2021. godine zabilježen je osjetniji porast uporabe kondoma i kod djevojaka (od oko 10%, na razinu od 40%), i kod mladića (porast od gotovo 15%, do razine od 47%).

Rašrenost klamidije 2021. bila je nešto niža u odnosu na 2010., a iznosila je 5,3% kod djevojaka i 7,3% kod mladića.

Manje od 7% ukupnih sudionika već se ranije testiralo na klamidiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.