Mladi

Novo istraživanje o vršnjačkom nasilju

Objavljeno 01.12.2023.

Grad Zagreb

Znanstvenice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su provele istraživanje koje je pokazalo kako je 28% učenika osnovnih škola i 13,6% učenika srednjih škola doživjelo da ih je netko od vršnjaka jako udario.
Novo istraživanje o vršnjačkom nasilju
 

6,5% osnovnoškolaca i 2,1% srednjoškolaca je izjavilo kako ih je netko jako istukao tijekom života.

Uz to, 41% osnovnoškolaca i 29% srednjoškolaca odgovorilo je da su doživjeli da ih netko vrijeđa.

19,6% osnovnoškolaca i 13,6% srednjoškolaca je doživjelo da ih je netko od vršnjaka dodirivao po tijelu na neugodan način.

Da se o njima ružno govori preko interneta doživjelo je 52% osnovnoškolaca i 44% srednjoškolaca, dok je 27% srednjoškolaca i 29% osnovnoškolaca priznalo da su to učinili nekom drugom.

Srednjoškolci su se također izjasnili da je njih oko 16% doživjelo verbalno nasilje u mladenačkim vezama, dok je njih 9% doživjelo fizičko nasilje u tim vezama.

8,5% srednjoškolaca doživjelo je seksualno nasilje.

7,2% ispitanih osnovnoškolaca nije nikome reklo o doživljenom vršnjačkom nasilju, a među onima koji su se nekome povjerili, njih 15% to je reklo svojim roditeljima, 13% svojim prijateljima, 8% razrednicima, a 4% stručnim suradnicima škole.

Kao najsnažnije posljedice doživljenog fizičkog i verbalnog nasilja kod osnovnoškolaca ističu se usamljenost, samoozljeđivanje i suicidalne ideacije.

Srednjoškolci kao posljedice doživljenog nasilja osjećaju usamljenost, depresivnost, anksioznost i stres.

Istraživanje vršnjačkog nasilja kod djece i mladih grada Zagreba je obuhvatilo 2075 učenika iz 15 zagrebačkih osnovnih škola i 5189 učenika iz 16 zagrebačkih srednjih škola.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.