Treća dob

Onečišćen zrak povećava rizik za demenciju

Objavljeno 28.12.2023.

HealthDay

Izloženost onečišćenom zraku je u istraživanju provedenom na Harvardu povezana s povećanjem rizika za demenciju.
Onečišćen zrak povećava rizik za demenciju
 

Uz onečišćenje zraka česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2.5), opasnim se pokazalo i onečišćenjem dušikovim oksidom i dušikovim dioksidom.

U novoj analizi su korišteni podaci prikupljeni za potrebe više od 2000 studija o učinku onečišćenja objavljenih u proteklih 10-ak godina.

Znanstvenici naglašavaju kako je povećanje prisutnosti onečišćenja u zraku proporcionalno povećavalo rizik za demenciju.

Uočenu vezu je moguće objasniti štetnim učinkom onečišćenja na kardiovaskularni sustav i povećanjem rizika za razvoj upalnih procesa u organizmu.

Uz to, onečišćenje može direktno utjecati na funkciju stanica mozga, dodaju istraživači u članku kojeg je objavio BMJ.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.