Mladi

Veličina obitelji i mentalno zdravlje djece

Objavljeno 16.01.2024.

HealthDay

Tinejdžeri koji odrastaju u brojnijim obiteljima imaju veći rizik za poteškoće s mentalnim zdravljem, sugerira istraživanje objavljeno u Journal of Family Issues.
Veličina obitelji i mentalno zdravlje djece
 

U prosjeku su najmanji rizik za poteškoće s mentalnim zdravljem imali ispitanici s najviše jednim bratom ili sestrom, pišu američki znanstvenici s Ohio State University.

S druge strane, najizraženije povećanje rizika je zabilježeno kod tinejdžera sa starijom braćom ili sestrama te kod tinejdžera s najmanjom dobnom razlikom u odnosu na ostalu braću i sestre.

Dodatno povećanje rizika je uočeno u obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

U studiji su korišteni podaci za oko 9400 tinejdžera iz Kine i oko 9100 njihovih vršnjaka iz SAD.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.