Ostalo

Nacrt nove Mreže javnozdravstvene službe

Objavljeno 17.02.2024.

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva uputilo je u javnu raspravu nacrt nove Mreže javne zdravstvene službe koja predviđa povećanje palijativnih kapaciteta, uvođenje logopeda i psihologa u domove zdravlja, mogućnost dvosmjenskog rada u bolnicama i posljedično smanjivanje listi čekanja.
Nacrt nove Mreže javnozdravstvene službe
 

Nacrt je u javnom savjetovanju do 15. ožujka.

Planirano je smanjenje broja akutnih postelja u bolnicama, a za više od 30% povećava se kapacitet dnevnih bolnica i palijativne skrbi.

Promjene prate suvremene modele liječenja, poput jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica, a donošenje nove Mreže preduvjet je za daljnje promjene, kao što su nova kategorizacija bolnica i formiranje centara izvrsnosti.

Osim bolnica, novom se mrežom uređuju i područja primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva, kao i izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

I primarna zdravstvena zaštita dobiva novu organizaciju, pa će jedan tim moći raditi na dvije ili više lokacija, otvorit će se mobilne ambulante za obiteljsku medicinu, kao i mobilne ljekarne.

Domovi zdravlja dobit će mogućnost provođenja fizikalne terapije i sestrinska savjetovališta za kronične nezarazne bolesti.

Imat će veći broj patronažnih sestara, kao i mogućnost zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući.

U planu je i veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

U domovima zdravlja predviđene su i djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju.

Novom Mrežom stvoreni su preduvjeti da se na primarnoj razini smanji broj osiguranih osoba po timu i reorganiziraju administrativni poslovi.

U Ministarstvu navode i da su osigurane 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijalizacije na razini primarne zdravstvene zaštite.

Ističu i ulaganja u opremu, odnosno da je bolnicama na raspolaganju više od 1400 medicinskih uređaja proizvedenih 2020. godine ili kasnije.

Nova ulaganja obuhvaćaju 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i nabavu 21 linearnog akceleratora u vrijednosti 55,4 milijuna eura.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.