Treća dob

Onečišćen zrak povezan s Alzheimerovom bolešću

Objavljeno 23.02.2024.

HealthDay

Izloženost zraku s visokim koncentracijama onečišćenja je u novoj studiji povezana s povećanjem prisutnosti naslaga proteina karakterističnih za Alzheimerovu bolest.
Onečišćen zrak povezan s Alzheimerovom bolešću
 

Ove naslage su bile prosječno dvostruko prisutnije u mozgu osoba izloženijih onečišćenom zraku, objavili su američki znanstvenici s Emory University nakon posthumne analize uzoraka.

Novi nalazi se primarno odnose na zrak onečišćen zbog ispušnih plinova automobila, a objavio ih je znanstveni časopis Neurology.

Korišteni su podaci dobiveni na uzorku od 224 osobe koje su u trenutku smrti bile prosječne dobi 76 godina.

Veza onečišćenja i Alzheimerove bolesti je bila neovisna o eventualnoj prisutnosti genetskih čimbenika rizika za demenciju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.