Ostalo

Širenje Hitne helikopterske medicinske službe

Objavljeno 29.02.2024.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu

U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija.
Širenje Hitne helikopterske medicinske službe
 

To je dio projekta vrijednog 62,5 milijuna eura u sklopu kojeg je raspisan natječaj za hitnu helikoptersku službu za područje cijele Hrvatske i četiri baze - u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu.

Letovi iz Osijeka i Zagreba odvijat će se samo po danu, a iz Splita i Rijeke po danu i noći.

Nova će služba koristiti helikoptere Airbus EC-135, koji su potpuno prilagođeni za zbrinjavanje životno ugroženih i hitnih pacijenata.

U slučaju životne ugroze pacijenta na teško dostupnom području u nekoj od pet slavonskih županija, nakon dojave će helikopter u roku od tri do pet minuta uzletjeti s baze u osječkoj Zračnoj luci Klisa prema mjestu gdje je potrebna intervencija.

Uz pilota, članovi tima bit će liječnik, medicinska sestra ili tehničar.

Korištenje hitne helikopterske službe omogućuje za 30-50% bolji ishod liječenja za pacijenta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.