Ostalo

Otvoren rekonstruirani helidrom KBC Split

Objavljeno 02.03.2024.

KBC Split

U petak je na Firulama svečano otvoren rekonstruirani helidrom Kliničkog bolničkog centra Split.
Otvoren rekonstruirani helidrom KBC Split
 

"U samoj završnici uspostave Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u Republici Hrvatskoj, današnjim otvaranjem rekonstruiranog helidroma Firule KBC Split te nastavkom edukacije medicinskih članova posade HHMS-a ostvarujemo značajan napredak u provedbi strateškog projekta ove Vlade te brojimo manje od trideset dana do operativnosti HHMS-a", izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Rekonstrukcija vrijedna više od 855.000 eura sredstvima koje je Ministarstvo zdravstva osiguralo u državnom proračunu, ulaganje je kojim će helidrom KBC Split dobiti najsuvremeniju opremu i signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

"Važnost rekonstrukcije Helidroma Firule ima za mene poseban značaj. Više desetaka puta sam letio helikopterom kao dio liječničkog tima i pamtim veliki ponos i sreću kada je pacijent pravovremeno dobio zdravstvenu skrb zahvaljujući našoj koordinaciji. Ne zaboravimo da je i Helidrom Firule izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata da bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice za što brže njihovo zbrinjavanje u svrhu spašavanja života i/ili smanjenja tjelesnog invaliditeta. Helidrom Firule godišnje broji 500 helikopterskih intervencija te je samim time helidrom visokog značaja u Hrvatskoj presudan u organizaciji spašavanja životno ugroženih pacijenata", istaknuo je ravnatelj KBC-a Split dr. sc. prim. Julije Meštrović.

Na riječi ravnatelja nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. sc. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglasivši da ne postoji opravdanije ulaganje od onog uloženog u spašavanje ljudskih života, a helidrom KBC-a Split omogućit će HHMS-u zbrinjavanje hitnih pacijenata iz udaljenih i otočnih područja u okviru "zlatnog sata" čime će se dodatno unaprijediti dostupnost hitne medicinske skrbi na širem području Dalmacije. "Prije prve intervencije, ukupno sto medicinskih članova posade HHMS završit će potrebnu edukaciju koja će jamčiti sigurnost prilikom HHMS operacija i članovima tima i hitnim pacijentima. Svi liječnici i medicinske sestre i tehničari koji će raditi u HHMS-u imaju višegodišnje iskustvo rada u djelatnosti hitne medicine i educirani su o standardiziranim medicinskim postupcima pružanja hitne medicinske skrbi, a edukacije će im pružiti specifična znanja potrebna za rad u helikopteru," nadodala je ravnateljica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.