Ostalo

Ožujak - Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Objavljeno 04.03.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski je sabor na sjednici 11. veljače 2022. g. donio odluku o proglašenju mjeseca ožujka "Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva" u Republici Hrvatskoj.
Ožujak - Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva
 

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

Uzrok raka debelog crijeva još je nepoznat, ali mnoga istraživanja potvrđuju da je bolest najvjerojatnije posljedica međudjelovanja nasljednih čimbenika i utjecaja okoline.

Rak debelog i završnog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina u crijevima - polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor.

Nastaje kada se stanice počnu nekontrolirano dijeliti, a otkrivanje raka debelog crijeva u ranoj fazi može spasiti brojne živote.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva.

Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Odlukom Vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici.

Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem i sprječavanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. god. rak debelog crijeva otkriven je u 3706 osoba - 2174 muškaraca i 1532 žene.

2022. godine su od raka debelog crijeva umrle 2042 osobe - 1196 muškaraca i 846 žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.