Ostalo

KBC Rijeka: Novo savjetovalište

Objavljeno 08.03.2024.

KBC Rijeka

Klinika za tumore KBC-a Rijeka, u suradnji sa Zavodom za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju, je otvorila Savjetovalište za podršku članovima obitelji oboljelih od malignih bolesti.
KBC Rijeka: Novo savjetovalište
 

Ovo je prvo takvo savjetovalište u sastavu kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj.

S članovima obitelji oboljelih timski će raditi onkolozi, medicinske sestre i psiholozi, svakog četvrtka od 12 do 18 sati, u sklopu Dnevne bolnice Klinike za tumore KBC Rijeka.

Članovi obitelji, partneri, prijatelji, pa čak i susjedi oboljelih od malignih bolesti preuzimaju novu ulogu i postaju njegovatelji i pružatelji podrške, iako se i sami teško suočavaju s novonastalom situacijom. Kad se suočimo s dijagnozom karcinoma, to ne utječe samo na oboljelu osobu, već i na cijelu obitelj. Emocionalni izazovi, strahovi i stresovi mogu biti vrlo intenzivni. Često se javljaju anksioznost, depresija, strah i neizvjesnost. Skrb o oboljelima često dovodi do fizičkih učinaka, uključujući umor, poremećaj spavanja, pogoršanje zdravlja samog njegovatelja, što u konačnosti dovodi i do smanjenja kvalitete života pacijenta. Podrška i informiranje potrebni su kako bi se pripremili za složene fizičke, psihološke, socijalne i duhovne učinke suočavanja s bolesti. Od kvalitete njege uvelike ovisi i kvaliteta života bolesnika i rezultati liječenja. Potreba za pomoći posebno je važna s obzirom na povećanje ukupnog preživljavanja pacijenata zahvaljujući kontinuiranom napretku u onkologiji.

Savjetovalište za podršku članovima obitelji oboljelih od malignih bolesti Klinike za tumore svoj će rad bazirati na nekoliko aspekata:

Komunikacija i razgovor: Otvorena komunikacija je ključ. Treba razgovarati o osjećajima, strahovima i pitanjima. Članovi obitelji međusobno si moraju biti podrška.
Edukacija: Članovi obitelji bit će informirani o vrsti karcinoma, mogućnostima liječenja, potencijalnim nuspojavama i kako ih olakšati. Razumijevanje bolesti pomaže u smanjenju straha i nesigurnosti. Obitelj će biti obaviještena o mogućnostima potporne skrbi koje onkološki bolesnik ima u okviru Klinike za tumore. Bit će informirana o načinu prehrane onkološkog bolesnika te o pravima koje onkološki pacijent ima. Obitelji će dobiti i sve praktične informacije koje često same pokušavaju pronaći na internetu.
Psihološka podrška: Psihoterapeuti i psiholozi specijalizirani za onkološke pacijente mogu pomoći u suočavanju s emocijama i stresom.
Grupna podrška: Grupna terapija je oblik psihološke podrške koji uključuje susrete s drugim osobama koje se suočavaju s istim ili sličnim problemima. Uloga grupne terapije je da omogući razmjenu iskustava, emocija i savjeta te da pruži osjećaj zajedništva, razumijevanja i podrške. Grupna terapija može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije te u poboljšanju kvalitete života i samopouzdanja.

Podsjetimo, na Klinici za tumore KBC-a Rijeka tijekom 2023. otvoreno je onkološko savjetovalište koje prolaze svi pacijenti koji počinju bilo koji oblik onkološkog liječenja. U okviru onkološkog savjetovališta pacijenti dobivaju sve informacije o tijeku liječenja, nuspojavama i kako ih olakšati, pacijenti se informiraju o tome što se preporučuje u prehrani ovisno o tumorskom sijelu, dobivaju praktične informacije o tome gdje kupiti periku, kako nabaviti i kako postupati s ortopedskim pomagalima, pacijenti se informiraju o svim pravima koje imaju, o radu udruga pacijenata i slično. Dakle, pacijenti dobivaju sve one informacije koje inače često traže preko internetskih tražilica koje nisu pouzdan izvor informacija, zbog kolanja neprovjerenih, moguće lažnih, a onda i štetnih informacija. Onkološko savjetovalište otvoreno je i s ciljem podizanja zdravstvene pismenosti onkoloških bolesnika. Na temelju dosadašnjeg iskustva i razgovora s pacijentima i njihovim obiteljima na Klinici za tumore zaključeno je da je, osim samom onkološkom pacijentu, potrebno i savjetovalište za podršku članovima obitelji oboljelih od malignih bolesti.

Predbilježbe se mogu obaviti kod koordinatora Klinike za tumore na telefon 091/165-8315.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.