Ostalo

Reguliran status specijalizanata u bolnicama

Objavljeno 09.03.2024.

Vlada RH

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se reguliraju odredbe vezane uz ugovore o specijalističkom usavršavanju između specijalizanata i bolnica.
Reguliran status specijalizanata u bolnicama
 

Izmjene zakona idu u smjeru stimulativnih uvjeta rada i razvoja mladih liječnika.

Predloženim zakonskim prijedlogom se troškovi specijalističkog usavršavanja svode isključivo na stvarne financijske troškove.

Prema prijedlogu izmjena tako će, u slučaju raskida ugovora o radu prije isteka ugovorene obveze rada, specijalizant ili specijalist biti obvezni zdravstvenoj ustanovi nadoknaditi samo troškove specijalizacije, bez dodatnih drugih troškova.

Predloženim izmjenama se uređuje i odredba vezana uz priznavanje specijalističkog ispita položenog pred Europskom udrugom medicinskih specijalista, kao i odredba kojom se otklanja obaveza obavljanja pripravničkog staža dva puta u istom zdravstvenom usmjerenju.

Vlada je donijela i odluku o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva zdravstva u iznosu od 7.438.750 eura, za nabavu opreme za uspostavu Nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka, radi provedbe projekta C5.1.R2-I2 iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Provedbom navedenog projekta planira se uspostaviti nacionalnu informatičku onkološku mrežu za potrebe Nacionalne baze onkoloških podataka u koju će se povezati i upisivati podaci iz bolničkih informacijskih sustava i drugih sustava automatizmom i koja će biti kompatibilna s bolničkim informatičkim sustavima, a koja neće dodatno opteretiti zdravstvene radnike.

Vlada je donijela i odluku o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva zdravstva, u iznosu od 1.781.250 eura, za nabavu CT uređaja za zdravstvene ustanove na primarnoj i sekundarnoj razini zdravstvene zaštite, radi unaprjeđenja zdravstvene zaštite, podizanje dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga stanovnicima Karlovačke i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i smanjenje lista čekanja na pretrage koje se obavljaju na CT uređajima.

Po jedan CT uređaj će biti osiguran za Opću bolnicu Karlovac, Dom zdravlja Metković i Dom zdravlja Korčula.

Vlada je zaključkom poduprla i inicijativu Ministarstva zdravstva u provedbi projekta uspostave stalne operativne baze helikopterske hitne medicinske službe - baza Zagreb, u sklopu nacionalnog projekta uspostave hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj, kao strateškog projekta Vlade.

Cilj projekta je uspostava buduće stalne operativne baze helikopterske hitne medicinske službe - baza Zagreb na dijelu nekretnine koja je u vlasništvu Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC), a neovisno o aktivnostima ZTC-a.

Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Centar za restrukturiranje i prodaju te ZTC da sklope sporazum o suradnji za provedbu aktivnosti i poduzimanje potrebnih radnji za realizaciju projekta.

Financijska sredstva za provedbu zaključka, u ukupnom iznosu od 850.000 eura, osigurat će se u državnom proračunu na poziciji Ministarstva zdravstva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.