Ostalo

Brošura o suočavanju s debljinom

Objavljeno 15.03.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Debljina je danas jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu.
Brošura o suočavanju s debljinom
 

Republika Hrvatska, prema zadnjim podacima iz 2019. godine, ima najveću prevalenciju osoba s prehranjenošću ili debljinom u Europi.

Gotovo dvije trećine (65%) odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu (udio osoba s debljinom je 23%).

Više muškaraca je u odnosu na žene imalo preuhranjenost i debljinu (73,2% muškaraca u usporedbi sa 58,5%).

Debljina je multifaktorijalna bolest i predstavlja faktor rizika za cijeli niz bolesti (primjerice šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, neke vrste karcinoma, neplodnost i drugi) i povezana je i s kraćim životnim vijekom.

Liječenje debljine kompleksan je i dugotrajan proces, a najvažnija je promjena načina života i trajno prihvaćanje zdravih navika - zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Uz to, kognitivno-bihevioralni pristup usmjeren je na prevladavanje psiholoških prepreka za usvajanje učinkovitih ponašanja u kontroli tjelesne mase te su danas dostupni i lijekovi za liječenje debljine te kod najtežih slučajeva i kirurško liječenje (tzv. barijatrijska kirurgija).

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i u suradnji s Gradskom ljekarnom Zagreb pokrenuo je Program "Usvajanjem pozitivnih navika u svakodnevici do uravnotežene tjelesne težine - prevencija prekomjerne tjelesne težine i debljine kroz društvena i životna okruženja", u sklopu kojeg je objavljena brošura Savjeti za suočavanje s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom.

Brošuru je moguće preuzeti na stanicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.