Ostalo

Nastavak "Lova na tihog ubojicu"

Objavljeno 26.03.2024.

KBC Zagreb

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo službeno su najavljene dvije velike kampanje koje za cilj imaju povećati zdravstvenu prosvijećenost tj. pismenosti o dva ključna čimbenika kardiovaskularnog rizika.
Nastavak "Lova na tihog ubojicu"
 

Riječ je o arterijskoj hipertenziji i programu "70/26", te o hiperkolesterolemiji tj. dislipidemijama i programu "Znaš li svoj broj?" koje su predstavili akademik Bojan Jelaković u ime Hrvatske lige za hipertenziju, profesor Ivan Pećin u ime Hrvatskoga društva za aterosklerozu, te profesor Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Obje akcije dio su trajne javno-zdravstvene akcije "Lov na tihog ubojicu" koju vodi Hrvatska liga za hipertenziju uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je uočen trend porasta smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

2022. godine udio preminulih od kardiovaskularnih bolesti u ukupnom broju umrlih osoba iznosio je 39%, a godinu dana ranije 37%.

Hipertenzivna bolest s 9,2% uzroka smrti nalazi se na drugom mjestu, ali kada se zbroje svi bolesnici koji su umrli od ishemične bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti, šećerne bolesti i ateroskleroze (bolesnici koji u pravilu imaju povišene vrijednosti krvnoga tlaka) tada je nepobitno jasno kako je arterijska hipertenzija tihi ubojica broj 1.

Povišen krvni tlak nalazi se na 2.mjestu (iza pušenja) i kao uzrok invaliditeta.

Dvostruko više žena umire od hipertenzivne bolesti u odnosu na muškarce, pet puta češće nego od karcinoma dojke, pa stoga žene moraju uz brigu o preventivnim pregledima dojke, voditi više računa i o povišenom krvnom tlaku.

Prema podacima EH UH 2 (Projekt - Epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj) studije 50,9% odrasloga stanovništva ima arterijsku hipertenziju.

Zahvaljujući brojnim aktivnostima stručnih društava svijest o važnosti hipertenzije je u porastu, kao što je i broj liječenih osoba.

No, unatoč svim naporima još uvijek svaki drugi bolesnik nije kontroliran, premda u Hrvatskoj postoje svi potrebni lijekovi.

Drugi rizični faktor za pojavu kardiovaskularnih bolesti je povišen LDL kolesterol koji se nalazi na osmom mjestu kao uzročnik smrti.

Prema podacima EHUH 2 studije više od 60% odrasle populacije ima poremećaj metabolizma lipida, samo jedna trećina je svjesna problema, dok se tek svaki četvrti bolesnik liječi.

Glavni cilj oba programa -"70/26" i "Znaš li svoj broj?" - je smanjenje kliničke inercije i povećanje adherencije.

Programi imaju dva kraka - jedan je usmjeren općoj populaciji i bolesnicima, a drugi zdravstvenim radnicima.

U oba će se programi odvijati na dva načina.

Jedan je "klasični" organiziranjem javno-zdravstvenih akcija i obrazovanjem opće populacije i bolesnika razgovorom i dijeljenjem obrazovnih materijala - za opću populaciju, te stručnim simpozijima, seminarima i kongresima - za zdravstvene radnike.

No, najveći dio će se odvijati digitalnim putem preko edukativnih platformi.

Dio edukativnog programa "Lov na Tihog ubojicu" usmjeren je općoj javnosti, a drugi - HealthMed stručnoj javnosti.

Odvijanje projekta je zamišljeno tako da zdravstveni radnici elektronskim putem dobiju jednostavne informativne materijale ili prate edukativni webinar, a preporučene smjernice počnu primjenjivati u svakodnevnom radu.

Uspjeh navedenih akcija bit će provjeren na znanstveno utemeljen način, korištenjem istih metoda koje su korištene u EHUH 1 i EHUH 2 studijama tako da će biti moguće vrlo precizno izmjeriti uspjeh kampanje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.