Ostalo

Novi geni povezani s pretilošću

Objavljeno 05.04.2024.

HealthDay

Britanski znanstvenici s Cambridge University su identificirali inačice gena BSN i APBA1 koje mogu povećati rizik za pretilost za do 6 puta.
Novi geni povezani s pretilošću
 

Riječ je o relativno rijetkim varijantama koje su prisutne kod 1 od 6500 osoba, a mogu povećati i rizik za dijabetes tipa 2 te bolesti jetre povezane s pretilošću.

Istraživači dodaju kako su ovi geni uključeni u kontrolu apetita, osobito u starijoj životnoj dobi.

U studiji su korišteni podaci prikupljeni od oko pola milijuna ljudi u Velikoj Britaniji, a objavio ih je znanstveni časopis Nature Genetics.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.