Ostalo

Održana akcija "Igrajmo se zdravo"

Objavljeno 17.04.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Javnozdravstvenom akcijom pod nazivom "Igrajmo se zdravo" proteklog je vikenda obilježen Svjetski dan zdravlja u organizaciji Udruge skauta Savski Gaj uz podršku Grada Zagreba, NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" i Muzeja seljačkih buna iz Gornje Stubice.
Održana akcija "Igrajmo se zdravo"
 

Programske aktivnosti bile su namijenjene poletarcima, vučićima i izviđačima, ali i svim zainteresiranim građanima.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježen je pod sloganom "Moje zdravlje, moje pravo!" s ciljem podizanja svijesti o pravu svakog čovjeka na zdravstvenu skrb, zdravstveno obrazovanje, pitku vodu, čisti zrak, pravilnu prehranu, adekvatne uvjete u radnom i životnom okruženju - od najmlađe do najstarije dobi.

Izviđači su po 31. put organizirali program vezan uz teme Svjetskog dana zdravlja na zabavni način, igrajući se "Maramom kroz Hrvatsku" krećući se po lijepom sunčanom danu između označenih točaka na prostoru Savskog gaja, Laništa i Remetinca.

Igre i zadaci bili su različitog sadržaja, a sudionici su pokazali svoje osobne vještine, snalažljivost, znanje, spretnost i odgovornost timskog rada.

Sve ideje, zadatke i sadržaje aktivnosti osmislili su sami članovi srednjoškolci uz podršku odraslih volontera udruge.

Cilj sličnih praktičnih javnozdravstvenih akcija je usvajanje pozitivnih zdravstvenih ponašanja i zdravih navika, od primjene redovite tjelesne aktivnosti, uravnotežene prehrane do izbjegavanja rizičnih ponašanja, s naglaskom na provedbu strukturirane organizacije slobodnog vremena u prirodi, parkovima, dječjim igralištima.

U sklopu događanja održana je i edukativna radionica "Zdravi stilovi života" uz podjelu promotivnih edukativnih materijala.

Kretanje i tjelesna aktivnost iznimno su važni za djecu i adolescente, pozitivno utječu kako na fizičko zdravlje tako i na formiranje i modeliranje osobina ličnosti.

Tjelesna aktivnost je jedan od važnih čimbenika u očuvanju i unapređenju psihičkog i fizičkog zdravlja te važna pretpostavka za uspješnu provedbu različitih svakodnevnih aktivnosti i kvalitetniji život.

Sedentarni način života zahvaća sve više i najmlađe te dovodi do manjeg udjela djece i mladih u bavljenju bilo kojim oblikom tjelesne aktivnosti.

U svim etapama školskog uzrasta rekreativne aktivnosti u slobodno vrijeme te organizirano tjelesno vježbanje i sportske aktivnosti stimuliraju prirodni tijek razvoja djeteta te osiguravaju njegovu stabilnost, skladnost, visoku razinu školske sposobnosti i zdravlja.

Djecu i mlade treba naučiti važnosti suradnje i zajedničkog timskog rada, stvaranju prijateljstva, važnosti međusobnog dijeljenja i suradnje. Igre na otvorenom imaju mnoge prednosti za mentalni i fizički razvoj, smanjuje se rizik od pretilosti i drugih zdravstvenih problema, razvijaju se motoričke sposobnosti, stječu sposobnosti prilagodbe na okolinu, poticanje kreativnosti te društvene interakcije.

Ovogodišnji slogan izviđačke akcije "Igrajmo se zdravo" bio je "Maramom po Hrvatskoj", a 220 sudionika javnozdravstvene akcije iz cijele Hrvatske uspješno je riješilo zadatke i zagonetke čime su aktivno krenuli prema ostvarenju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije na lokalnoj razini.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.