Ostalo

Novi referentni centar u KB Sveti Duh

Objavljeno 22.04.2024.

KB Sveti Duh

Rješenjem Ministarstva zdravstva je Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh dodijeljen naziv "Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za standardiziranu ehografiju u oftalmologiji".
Novi referentni centar u KB Sveti Duh
 

U Republici Hrvatskoj standardizirana ehografija kao dijagnostička ultrazvučna metoda sustavno se počela koristiti na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh 2014. godine.
Uvela ju je prof. dr. sc. Biljana Kuzmanović Elabjer, prim. dr. med. koja se izučavala kod prof. Ossoiniga u Beču na seriji Internacionalnih tečajeva standardizirane ehografije te je postala dio ustaljenih predavača na istom tečaju.

Ultrazvuk ima vrlo široku primjenu u medicini, pa je tako neizostavan dio i oftalmološke dijagnostičke obrade.

Pravodobno liječenje zahtjeva i pravodobnu dijagnostiku.

Ultrazvuk u oftalmologiji i dalje predstavlja nezamjenjivo dijagnostičko sredstvo koji omogućuje brzu i neinvazivnu evaluaciju oka i orbite.

Standardiziranom ehografijom omogućena je diferencijalna dijagnostika lezija/tumora prednjeg i stražnjeg segmenta oka te orbite i periorbitalnog područja na temelju koje se sa s visokom pouzdanošću donosi ispravna dijagnoza.

Klinika za očne bolesti nastavna je baza Medicinskog fakulteta i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Hrvatskog katoličkoga sveučilišta u Zagrebu.

Na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh sada nalaze tri referentna centra, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za nasljedne distrofije mrežnice i Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za standardiziranu ehografiju u oftalmologiji.

Također, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh Suradni je centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju, jedini suradni klinički centar Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.