Ostalo

Uključenje HZJZ-a u DARWIN EU mrežu

Objavljeno 24.04.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europska agencija za lijekove (EMA) i Europska regulatorna mreža za lijekove uspostavile su koordinacijski centar kako bi pružile pravodobne i pouzdane dokaze o uporabi, sigurnosti i učinkovitosti lijekova za ljudsku upotrebu, uključujući cjepiva, iz stvarnih baza podataka zdravstvene skrbi diljem Europske unije (EU).
Uključenje HZJZ-a u DARWIN EU mrežu
 

Ova zajednica naziva se Mreža za analizu i ispitivanje podataka iz stvarnog svijeta, "Data Analysis and Real World Interrogation Network" (DARWIN EU).

DARWIN EU pruža dokaze iz stvarnog svijeta iz cijele Europe o bolestima, populacijama i upotrebama te učinkovitosti lijekova.

To omogućuje EMA-i i nacionalnim nadležnim tijelima u Europskoj regulatornoj mreži za lijekove da koriste te podatke kad god je to potrebno tijekom životnog ciklusa ljekovitog proizvoda.

DARWIN EU podupire donošenje regulatornih odluka tako što:
-uspostavlja i proširuje katalog opservacijskih izvora podataka za upotrebu u regulaciji lijekova;
-pruža izvor visokokvalitetnih, provjerenih stvarnih podataka o upotrebama, sigurnosti i učinkovitosti lijekova;
-rješava konkretne upite provođenjem visokokvalitetnih, neintervencijskih studija, uključujući razvoj znanstvenih protokola, ispitivanje relevantnih izvora podataka i tumačenje i izvještavanje rezultata studije

Strateški prioritet za DARWIN EU je proširiti opseg mreže za generiranje novih dokaza koji podržavaju donošenje odluka koje uzimaju u obzir rizik i benefit od strane Europske regulatorne mreže.

U suradnji s EMA-om i Znanstvenim panelom, Koordinacijski centar će tražiti nove partnere za podatke i izvore podataka te integrirati novu infrastrukturu i tehnike u mrežu podatkovnih partnera.

Podatkovni partneri omogućavaju DARWIN EU korištenje svojih podataka u znanstvenim studijama te pružaju rezultate analize Koordinacijskom centru DARWIN EU, sukladno pravilima zaštite podataka.

Oni mogu biti dio podatkovne mreže izravno ili putem tijela za izdavanje dozvola za podatke.

Na zadnjem pozivu 2024. godine Nacionalni javnozdravstveni informacijski sustav (NAJS) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uključen je u skup izvora podataka u sklopu DARWIN EU mreže.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.