Ostalo

Tumačenje kvalitete zraka u Hrvatskoj

Objavljeno 14.05.2024.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Posljednjih godina u porastu je broj raznih aplikacija i uređaja koji građanima daju informacije o kvaliteti zraka.
Tumačenje kvalitete zraka u Hrvatskoj
 

Na žalost, takvi su podaci često nepouzdani i netočni te uglavnom nije moguće provjeriti njihovu vjerodostojnost te utvrditi princip rada aplikacije/uređaja kao niti ostale relevantne podatke npr. koju mjernu tehniku ili model koriste, kako dokazuju točnost svojih rezultata te kolike su pogreške takvih rezultata.

Navedeno uzrokuje netočne interpretacije i nepotrebno uznemiravanje stanovništva.

Praćenje kvalitete zraka u Hrvatskoj detaljno je regulirano Zakonom o zaštiti zraka, Pravilnikom o praćenju kvalitete zraka te ostalim popratnim propisima koji su usklađeni s propisima Europske unije.

Provedbu propisa nadzire Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Laboratoriji koji imaju dozvolu za praćenje kvalitete zraka ili mjerenja emisija moraju zadovoljiti visoke kriterije koji između ostalog uključuju vanjski nadzor od strane Hrvatske akreditacijske agencije ili referentnih laboratorija.

Metode mjerenja propisane Pravilnikom o praćenju kvalitete zraka su normirane i koriste se u svim zemljama članicama Europske unije što omogućava usporedivost rezultata.
Kvalitetu svog rada laboratoriji također dokazuju i provođenjem medu laboratorijskih mjerenja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nacionalni referentni laboratoriji za mjerenje kvalitete zraka su Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI).

Postojeći ovlašteni laboratoriji u Hrvatskoj provode mjerenja provjerenim ispitnim metodama te ulažu u mjernu opremu i znanstveno-stručno usavršavanje kako bi pružili visoku kvalitetu mjerenja i podataka, ukorak razvijenijim zemljama Europske unije.

Podaci o kvaliteti zraka izmjereni od strane ispitnih i referentnih laboratorija u Hrvatskoj dostupni su javnosti putem portala Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj te su oni jedini relevantni pokazatelji kvalitete zraka u Hrvatskoj.

Portal je dostupan na poveznici: http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html

Podaci dobiveni metodama drugačijim od onih opisanim Zakonom i Pravilnikom ne mogu se smatrati jednakovrijednima u odnosu na podatke izmjerene od strane ovlaštenih pravnih osoba te ih se uvijek treba uzimati s rezervom.

Takvi rezultati nemaju pravnu niti stručnu težinu, a njihovo neadekvatno prenošenje stanovništvu na žalost nepotrebno narušava povjerenje građana u već uspostavljen kvalitetan sustav praćenja kvalitete zraka.

U slučaju pojava visokih vrijednosti onečišćujućih tvari potrebno je potražiti odgovor i stručno mišljenje od nadležnih institucija kako bi se izbjegle netočne interpretacije i nepotrebno uznemiravanje stanovništva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.