Treća dob

Udruga B.a.B.e. upozorava na zlostavljanje starijih osoba

Objavljeno 23.05.2024.

Udruga B.a.B.e

Podaci koje je objavila Udruga B.a.B.e pokazuju kako petina žena starije životne dobi u Hrvatskoj doživljava fizičko, psihičko, seksualno i digitalno nasilje te ekonomsko zanemarivanje.
Udruga B.a.B.e. upozorava na zlostavljanje starijih osoba
 

Stoga je Udruga B.a.B.e provela projekt PuSHEd (protect, understand, support, help the elderly) za besplatnu pravnu i psihološku pomoć za žrtve takvog nasilja.

Starije žene nasilje najčešće skrivaju i osjećaju sram jer su u dvije trećine slučajeva počinitelji zlostavljanja članovi njihove obitelji, obično njihova odrasla djeca.

Udruga u kontekstu financijskog nasilja ističe ugovore o dosmrtnom uzdržavanju.

Projekt je financirala Europska unija, u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Domom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga-Zagreb".

Provodi ga Udruga B.a.B.e. uz potporu Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže.

Projekt promiče ravnopravnost spolova i nediskriminaciju, kao ključne europske vrijednosti za iskorjenjivanje rodno uvjetovanog nasilja nad starijim ženama.

Usmjeren je i na podizanje svijesti i poboljšanje odgovora zajednice na rodno uvjetovano nasilje prema starijim ženama, što podrazumijeva veći broj prijava nasilja, ali i prevenciju.

Nakon provedene medijske kampanje, u samo prva dva tjedna broj prijava na besplatan broj telefona povećan je za 50%.

I kod smještaja u sklonište bilježi se povećanje od 5% u odnosu na ukupan broj mlađih žrtava.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.