Ostalo

219 oboljelih od plućne hipertenzije u Hrvatskoj

Objavljeno 29.05.2024.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine

Dostupni podaci pokazuju kako je u Hrvatskoj ukupno 219 oboljelih od plućne hipertenzije, rijetke i životno opasne bolesti koja uništava pluća i srce.
219 oboljelih od plućne hipertenzije u Hrvatskoj
 

Od plućne hipertenzije sedam puta češće obolijevaju žene u mlađoj životnoj dobi.

Riječ je o visokom tlaku u krvnim žilama koje opskrbljuju pluća zbog kojeg zidovi plućnih arterija postaju zadebljani i kruti te se ne mogu širiti kako bi omogućili potreban protok krvi.

To predstavlja povećan napor za desnu stranu srca te može dovesti i do zatajenja srca.

Prognoza plućne hipertenzije je lošija od one za većinu karcinoma, a najčešći simptomi su kratkoća daha, umor, vrtoglavica, bol u prsima, ubrzan ritam srca, oticanje nogu.

Do postavljanja prave dijagnoze često je potrebno i tri godine, što dodatno otežava daljnje liječenje.

Plućna hipertenzija pogađa ljude svih dobnih skupina, a može nastupiti samostalno, biti uzrokovana drugim bolestima srca i pluća ili biti povezana s drugim stanjima poput bolesti vezivnog tkiva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.