Ostalo

Hrvatska kuća srca: "Oživi me"

Objavljeno 11.06.2024.

Hrvatska kuća srca

Prema podacima koje je objavila zaklada "Hrvatska kuća srca", u Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja.
Hrvatska kuća srca: "Oživi me"
 

Zaklada je stoga organizirala edukaciju oživljavanja u sklopu akcije "Oživi me", s ciljem da se što veći broj građana educira o postupku oživljavanja druge osobe.

Od iznenadnog zastoja srca dnevno umru 24 osobe, što je oko 9.000 osoba godišnje.

80% iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice.

Hrvatska kuća srca zagovara uvođenje edukacije o oživljavanju u osnovne i srednje škole kako bi što više ljudi poznavalo vještinu spašavanja života.

Srčani zastoj, stanje tijekom kojeg srce prestaje pumpati krv, zahtijeva brzo djelovanje.

Rana reanimacija, u periodu od jedne do dvije minute nakon srčanog zastoja, i neodložna defibrilacija pokazale su se kao učinkovite mjere s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba.

Spašavanje života u ranoj fazi zastoja obavljaju laici, prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.