Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Sve se to temelji na pažljivoj, jasnoj i promišljenoj primjeni najboljih dostupnih znanstvenih dokaza koji istražuju kako i zašto hrana može postati kontaminirana i učiniti nas bolesnima.
Znanstvenici procjenjuju i analiziraju rizike za ljudsko zdravlje povezane s poznatim, utvrđenim, novim i očekivanim opasnostima za sigurnost hrane te im pružaju savjete pomažući kreatorima politika, prehrambenim tvrtkama i potrošačima da donose sigurne odluke.
No, hrana se može kontaminirati bakterijama, kemikalijama, gljivicama ili parazitima, koji mogu uzrokovati najmanje 200 različitih bolesti.
Ove bolesti utječu na zdravlje, egzistenciju, obrazovanje i gospodarstvo.
Međutim, mogu se spriječiti - kada smo informirani i poduzimamo mjere.
Svake godine Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na Svjetski dan sigurnosti hrane podsjećaju da je sigurnost hrane kolektivno pravo i odgovornost gdje svatko mora odigrati svoju ulogu.
Ključne poruke Svjetskog dana sigurnosti hrane su:
Znanost je temelj očuvanja sigurnosti hrane
Ako nije sigurna, nije hrana
Znanost ovisi o dostupnim podacima
Više znanstvenih disciplina stoji iza očuvanja sigurnosti hrane
Obrazovanje je ključno
Svatko upravlja rizicima - sigurnost hrane je odgovornost svih nas